Udruženje „Slatki svijet“ Bugojno obilježilo Svjetski dan borbe protiv dijabetesa

Bugojansko Udruženje djece i mladih oboljelih od dijabetesa „Slatki svijet“ akcijom mjerenja nivoa šećera u krvi obilježilo je 14.novembar, Međunarodni dan borbe protiv dijabetesa. Akcija je provedena u Tržnom centru „Bingo“, a odazvao se veliki broj građana.

Udruženje „Slatki svijet“ svake godine, uz niz drugih aktivnosti, akcijom mjerenja nivoa glukoze u krvi za građane obilježi 14.novembra , Svjetski dan borbe protiv dijabetesa.

-Cilj je omogućiti zainteresiranim građanima i ovakav vid kontrole, te upozoriti na porast broja oboljelih od dijabetesa. Zabrinjavajući je podatak da su u ovoj godini novootkrivena tri oboljela od dijabetesa tipa 1 - kazao je predsjednik Udruženja „Slatki svijet“ Rašid Čehajić. Istako je da je akcija mjerenja šećera u krvi realizovana u saradnji sa bugojanskim Domom zdravlja, Merhametom, učenicima Medicinske škole i Druge osnovne škole Bugojno.

Doktorica Subha Agić Habib je prisustvovala današnjoj akciji i svima koji su iskazali interes dala stručne savjete vezano za dijabetes. Naglasila je važnost redovnih kontrola, uzimanja propisane terapije i fizičke aktivnosti.

Od dijabetesa u svijetu boluje oko 450 milona ljudi, a trećina je starija od 65 godina. Dijabetes tipa 1 ima oko jedan milion  djece i mladih. Po nekim epidemiološkim podacima u BiH od dijabetesa je oboljelo oko 399 hiljada osoba.

Inače, 14.novembar, Svjetski dan borbe protiv dijabetesa ustanovila je Međunarodna dijabetička federacija i Svjetska zdravstvena organizacija 1991. godine kao odgovor na sve izraženiji, rastući problem šećerne bolesti i opterećenja koje ona predstavlja na pojedince, njihove bližnje i društvo u cjelini. Slogan i ovogodišnjeg obilježavanja 14.novembra Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa „Porodica i dijabetes“.

pogledano 800 puta

O NAMA

RTV Bugojno smještena je u prostorijama KSC-a. U ovom preduzeću trenutno je 18 stalno zaposlenih lica. Ova ekipa realizuje zajednički cjelodnevni radio i TV program, koji je dobro prepoznatljiv medju gledaocima i slušaocima ove regije.

Opšrnije...

Partneri