U  Kristalnoj sali upriličena  prezentacija osnova Prostornog plana Općine Bugojno 2019-2039.godine

U Kristalnoj sali upriličena je prezentacija osnova Prostornog plana Općine Bugojno 2019-2039.godine. Na izradi Prostornog plana Općine Bugojno 2019-2039. radi multidisciplinarni tim Institut za građevinarstvo IG Banja Luka koji su za članove Savjeta, vijećnike, privrednike i predstavnike općinskih službi prezentirali prvu fazu u izradi prostorne osnove.

-Ovo je prva faza, nakon koje će uslijediti izrada prednacrta u koji će biti ugrađene sve sugestije i primjedbe. Nakon što ga usvoji Općinsko vijeće pristupit će se izradi nacrta koji će proći javnu raspravu. U narednoj fazi slijedi izrada konačnog Prijedloga plana koji će biti upućen Ministarstvu prostornog uređenja na konačnu saglasnost, čime se i završava izrada Prostornog plana  - kazala je Dijana Milanović, članica tima Instituta za građevinarstvo IG Banja Luka.

Predsjedavajući i zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća Bugojno, Igor Vrljić i Salih Gurbeta naglasili kako se radi o veoma značajnom dokumentu za razvoj naše općine. Izrazili su nadu da će se uskoro naći na Općinskom vijeću. Zahvalili su svima koji su bili prisutni prezentaciji, naglasivši kako je bilo poželjno da taj broj bio i mnogo veći.

Oformljen je Savjet od 57 članova, a cilj je dobiti što kvalitetniji prednacrt, a potom i nacrt te konačno i prijedlog Prostornog plana, kazao je načelnik  Hasan Ajkunić. Zahvalio se vijećnicima i svima koji su prisustvovali prezentaciji. Pozvao je da svi zainteresirani građani svoje sugestije dostave u pisanoj formi općinskoj Službi za urbanizam i građenje.

-Prostorni plan će važiti do 2039.godine. Kako bi bio što kvalitetniji i kako bi se grad mogao razvijati u svim segmentima neophodno je da svi građani dostave svoje sugestije i primjedbe. Paralelno radimo na izradi Urbanističkog plana i Regulacionog plan - kazao je načelnik Ajkunić.

Namjera nam je razvijati grad prema rijeci Vrbas, kazao je, te istakao kako će ovim biti riješena pitanja od vitalnog značaja kao što su vodosnabdijevanje, kanalizacija, deponije, gradsko groblje.

-Ne želimo termoelektranu, već površinski kop i za to smo se jasno opredijelili- kazao je načelnik Ajkunić.

Iako je i nakon prezentacije bilo dosta diskutanata, dogovoreno je da sve sugestije i primjedbe moraju biti dostavljene u pisanoj formi do 20.novembra ove godine. Sugestije se dostavljaju na adresu i e-mail Službe za urbanizam i gradjenje općine Bugojno.

pogledano 806 puta

O NAMA

RTV Bugojno smještena je u prostorijama KSC-a. U ovom preduzeću trenutno je 18 stalno zaposlenih lica. Ova ekipa realizuje zajednički cjelodnevni radio i TV program, koji je dobro prepoznatljiv medju gledaocima i slušaocima ove regije.

Opšrnije...

Partneri