LD „Koprivnica“  - Vozači pazite na divljači na putu

Lovačko društvo „Koprivnica“ godinama se susreće sa problemom adekvatne zaštite divljači.

Ovaj problem posebno je izražen na rutama kretanja divljači koje često prelaze preko putnih komunikacija. Predsjednik LD“ Koprivnica“ Mustafa Bašić ističe da je za ovaj i slične probleme dobrim dijelom kriv i sam čovjek. Naime, berači šumskih plodova koji se kreću lovištem često uznemire divljač a ona se nakon toga kreće sa jednog na drugi kraj staništa. Drugi problem je neadekvatna saobraćajna signalizacija na putevima kojima se ponekad kreće divljač. Migracione rute divljači često prelaze preko putnih kominikacija a usljed neprilagođene brzine dešava se da vozači usmrte pojedinu vrstu divljači.

Od početka ove godine na putnim komunikacijama oko Bugojna LD „Koprivnica“ evidentiralo je da su vozači na saobraćajnicama usmrtili mladunče medvjeda, dvije srne i srndaća, vuka i vučicu, te više divljih veprova, kuna zlatica i bjelica, jazavaca i druge divljači.

Za razliku od vozača koji štetu na vozilima uglavnom naplate od osiguranja nastalu štetu za divljač LD „Koprivnica“ niodkog ne može nadoknaditi.

Bašić poručuje beračima gljiva i drugih šumskih plodova, kao i vozačima da dodatni oprez nikako nije na odmet. Na onima koji održavaju ceste također je odgovornost da adekvatnom signalizacijom upozore učesnike u saobraćaju na prisustvo divljači na pojedinim dionicama. Kako ističu u LD „Koprivnica“ ovim i drugim mjerama nastale štete svakako bi se mogle i trebale umanjiti.

pogledano 1352 puta

O NAMA

RTV Bugojno smještena je u prostorijama KSC-a. U ovom preduzeću trenutno je 18 stalno zaposlenih lica. Ova ekipa realizuje zajednički cjelodnevni radio i TV program, koji je dobro prepoznatljiv medju gledaocima i slušaocima ove regije.

Opšrnije...

Partneri