Gimnazijalci iz njemačkog Halberštata u posjeti Bugojnu

Grupa gimnazijalaca iz njemačkog grada Halberštata boravi u posjeti nešem gradu.

Domaćini su im učenici Mješovite srednje škole Bugojno sa kojom imaju višegodišnju saradnju. Prijem za predstavnike učenika i profesora škola iz Halberštata i Bugojna danas je upriličio načelnik Općine Hasan Ajkunić.

Sastanak u zgradi Općine otvoren je obraćanjem načelnika Ajkunića gostima poželivši im ugodan boravak , te da iz Bugojna ponesu lijepe uspomene koje će prenijeti roditeljima i drugim učenicima njihove škole.

Druženje koje je potrajalo koliko i jedan školski sat nastavljeno je razgovorom i pitanjima gostiju koji su primijetili da Bugojno kao i druge bh sredine imaju problem pasa lutalica, te još uvijek dosta oštećenih stambenih objekata. Kako su rekli s druge strane Bugojno je dosta življi grad. Kazali su, također, da su oduševljeni gostoprimstvom domaćina, i izrazili želju da ponovo posjete našu zemlju.

Načelnik Ajkunić je ovom prilikom istakao da je problem pasa lutalica posljednica različitih zakona u dva bh entiteta , te da je nedavno Općinsko vijeće donijelo odluku na osnovu koje je pokrenut projekat za izgradnju azila za zbrinjavanja napuštenih životinja na području Gornjovrbaske regije. Za oštećene stabmene jedinice je naglasio da su mladi iz Njemačke dobro primijetili da je to posljednica minulog rata, te da nažalost objekti četvrtog stepena oštećenja još uvijek nisu došli u fazu rekonstrukcije.

Kako je riječ o višegodišnjoj uspješnoj saradnji i razmjeni boravaka srednjoškolaca iz dva grada tokom sastanka načelnik Ajkunić je pokrenuo i ideju bratimljenja dva grada.

Sastanak je okončan zajedničkom fotografijom pred zgradom općine Bugojno.

pogledano 921 puta

O NAMA

RTV Bugojno smještena je u prostorijama KSC-a. U ovom preduzeću trenutno je 18 stalno zaposlenih lica. Ova ekipa realizuje zajednički cjelodnevni radio i TV program, koji je dobro prepoznatljiv medju gledaocima i slušaocima ove regije.

Opšrnije...

Partneri