Kurban bajram u Bugojnu

Centralna svečanost klanjanja kurban bajrama za područje Medžlisa IZ Bugojno održana je u džamiji Kulturnog centra princeze Dževhere, a svečano je bilo i u ostalim džematimna na području bugojanskog medžlisa.

Predbajramski vaz u periodu od sabah do bajram namaza održao je glavni imam medžlisa IZ Bugojno Kemal ef Tokmić, koji je posebno akcentirao dvije osnovne karakteristike Kurban bajrama, obavljanje Hadža i klanje kurbana. Također, glavni bugojanski imam je govorio i o potrebi ispravnog odnosa prema ženama.

Muškarci moraju biti zaštitnici svojih žena, a žene moraju biti zaštitnici svojih muškaraca, istakao je ef Tokmić, i naglasio : Žene su najljepši ukrasi muškaraca, a najbolji muškarac u Islamu je onaj, koji se najbolje ponaša prema svojoj ženi. Ef Tokmić je i skrenuo pažnju na negativan odnos prema ženama u društvu pa i od strane onih ljudi, koji sebe smatraju vjernicima i redovno dolaze u džamije. To se po njegovom mišljenju mora mijenjati, baš kao i način odijevanja žena u današnjem vremenu. Govoreći o vrijednostima i važnosti Kurban bajrama, kao najvećeg muslimanskog blagdana glavni imam MIZ Bugojno je poručio , kako su dani Kurban bajrama, dani kada hažije dolaze čisti od grijeha i dani kada se muslimani približavaju Allahu dž.š. kroz žrtvu kurbana.

-Prvih deset dana mjeseca zul-hidže su najbolji dani u godini . To su dani u kojima Allah dž.š. više voli dobra djela u ime njega nego u bilo kojem drugom vremenu. Kao vjernici, zato, se moramo truditi da što više dobrih djela činimo s jedne strane i da s druge strane našim eventualno lošim postupcima i djelima ne narušimo to. Bajram jesu dani radosti i veselja , dani kada Bog spušta radost među sve nas. Nemojmo kvariti te bajramske dane sa nečim što ne dolikuje muslimanima – poručio je ef Tokmić.

Kurban bajram je imamio i bajramsku hutbu reisu –l- uleme IZ u BiH Husein ef Kavazovića, prenio glavni imam MIZ Bugojno Kemal ef Tokmić Nakon Bajram namaza uslijedila su bajramska čestitanja vjernika, nakon čega je obilježavanje ovog velikog muslimanskog blagdana nastavljeno u krugu porodica i prijatelja.

pogledano 1508 puta

O NAMA

RTV Bugojno smještena je u prostorijama KSC-a. U ovom preduzeću trenutno je 18 stalno zaposlenih lica. Ova ekipa realizuje zajednički cjelodnevni radio i TV program, koji je dobro prepoznatljiv medju gledaocima i slušaocima ove regije.

Opšrnije...

Partneri