Bugojno: Promovisana monografija "Svjedok turbulentnog vremena" Generacija Gazi Husrev-begove medrese 1967-1972.

U Kristalnoj sali Općine Bugojno promovisana je monografija „Svjedok turbulentnog vremena“ Generacija Gazi Husref- Begove medrese 1967-1972. O ovom djelu govorili su prof. dr. Ismet Bušatlić, prof. Mustafa Spahić, Izedin Šikalo i Kemal Balihodžić.

Monografija „Svjedok turbulentnog vremena“ Generacija Gazi Husref- Begove medrese 1967-1972. bilježi historiju jedne od generacija, ali donosi i niz značajnih podataka o medresi, radove brojnih autora, kao i presjek pisanja štampe o tim turbulentnim vremenima. Na početku promocije u Bugojnu, koja je upriličena odmah nakon Sarajeva, prisutne je pozdravio načelnik Hasan Ajkunić i istakao značaj monografije u kojoj su objedinjeni podaci o jednoj uspješnog generaciji.

Govoreći o Monografiji prof.dr. Ismet Bušatlić, recenzent, izmedju ostalog je istakao:

-Radi se o jednoj nesvakidašnjoj publikaciji i po sadržaju i po namjeni. Priredjena je da obilježi jednu od najbrojnijih generacija u povijesti Medrese, a kod nas i najstarije škole koja kontinuirano radi od 16. stoljeća. Sadržajima takodjer zanimljiva, jer osim podataka o školi, generaciji i profesorima, ambijentu u kojem djelovao, svako je donio i neki od svojih priloga. Radi se i o jednoj vrlo zanimljivoj generaciji u kojoj ima šehida, dobitnika najvišeg priznanja „zlatni ljiljan“, nosioca drugih priznanja, visokih akademskih titula, i ta priča o njima je bogata i dobro ilustrirana. Po meni umješno pripremljena i realizirana. Ovaj kraj ima razlog da tu knjigu smatra svojom jer je u toj generaciji 7 % bilo učenika s ovoga kraja, a i dio autora je s ovoga kraja – istakao je prof.dr. Bušatlić.

Jedan od promotora, prof. Mustafa Spahić dio je ove generacije, učesnik i svjedok ovog turbulentnog vremena.

-Ovo je generacija koja je pokrenula štrajk, kako bi se u Medresu vratio savremeniji način školovanja i opšteobrazovni predmeti. Gazi Husref-begova medresa možda je jedan od najjačih, istovremeno odgojno, kulturno, obrazovno, školskih, znanstvenih, istraživačkih ustanova, pola milenijuma stara i njena uloga nije nikad došla u pitanje, a nakon štrajka predmeti su postepeno i vraćeni u nastavni plan medrese - istakao je prof. Mustafa Spahić . On se osvrnuo i na historijski kontekst nastanka i djelovanja medrese, ali i njenog značaja i uloge u društvu.

Izdavač monografije je „Dobra knjiga“, a njen vlasnik i jedan od promotora Izedin Šikalo naglasio je da je riječ o jednoj posebnoj knjizi.

Urednik monografije i jedan od onih koji je dao značajan doprinos u prikupljanju gradje za ovu monografiju, učenik 422. generacije Gazi Husrev- begove medrese je Kemal Balihodžić, koji je bio i jedan od inicijatora za njen nastanak:

- Mi smo u augustu 2017. godine imali jedan susret na kojem smo prezentovali idejni projekat o izdavanju monografije. Prema dogovoru svi pripadnici generacije su autori, tako da se svih 100 uključilo u pripremu ovog djela. Pored doprinosa i radova pojedinaca iz generacije, osjetili smo potrebu i da objavimo fotografije i biografije naših profesora, tako da smo uključili i njihove porodice, tako da je na izradi monografije bilo angažovano oko 150 osoba – istakao je Balihodžić.

A da je ovo jedna plodonosna generacija govore i podaci da su 53 pripadnika generacije završili su fakultete, dva pripadnika stekli su naučna zvanja doktora i dva magistra nauka.

Ova generacija podarila je Reisu-l-ulemu i zamjenika reisu-l-uleme, jedan je bio muftija, dva direktora Gazi Husrev-begove medrese, četiri muderrisa-profesora Gazi Husrev-begove medrese, četiri glavna imama, 41 su obavljali službu imama, muallima i hatiba, a preko 50 je na ovaj ili onaj način vezano za Islamsku zajednicu.

U vrijeme agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu pripadnici generacije Gazi Husrev-begove medrese o kojima govori ova monografija imali su, aktivnu ulogu u organizaciji otpora tokom 1991. i prvih mjeseci 1992. Ali i u odbrani te sve vrijeme trajanja agresije.

Za doprinos odbrani Bosne i Hercegovine trojica su dobitnici najvišeg vojnog priznanja "zlatni ljiljan" i jedan dobitnik "zlatne policijske značke".

pogledano 1059 puta

O NAMA

RTV Bugojno smještena je u prostorijama KSC-a. U ovom preduzeću trenutno je 18 stalno zaposlenih lica. Ova ekipa realizuje zajednički cjelodnevni radio i TV program, koji je dobro prepoznatljiv medju gledaocima i slušaocima ove regije.

Opšrnije...

Partneri