Svjetski dan osoba s Downovim sindromom obilježen i u našem gradu

Širom svijeta, jučer je obilježen Dan osoba sa Down sindromom. Udruženje Leptir Bugojno i ove godine, obilježilo je ovaj dan nizom aktivnosti, kako bi djeca sa posebnim potrebama ostvarila punu integraciju u društvu bez predrasuda. 

Downov sindrom je genetski poremećaj uzrokovan prisutnošću viška jednog hromosoma. Svjetski dan osoba sa Downovim sindromom ustanovljen je 2006. godine, a 21. mart simbolično je izabran za taj dan. Simbol Dana Down sindroma su šarene čarape jer ih osobe s Downovim sindromom ne mogu upariti.

Treću osnovnu školu Bugojno pohađaju dva učenika sa Downovim sindromom, Ahmed Mašetić i Kerim Karagić. Njihove školske kolege su im uz pomoć asistenata u nastavi, dali podršku oblačenjem šarenih čarapica koje su simbol osoba sa Downovim sindromom.

Podršku obilježavanju Dana osoba sa Downovim sindromom pružile su i članice iz Asocijacije žena SDA Bugojno.

A da su djeca sa Downovim sindromom itekako posebna i puna ljubavi, naglasio je i sam načelnik Hasan Ajkunić, koji od samog osnivanja podržava rad Udruženja Leptir Bugojno. 

Dan osoba sa Downovim sindromom, i ove godine, obilježili smo nizom aktivnosti, a sve u cilju da djeca sa posebnim potrebama ne budu diskriminirana, već ravnopravna sa ostalima. Mislim da smo danas u tome i uspjeli, naglasila je Biserka Božić, predsjednica Udruženja Leptir Bugojno.

Djeca i odrasli sa Downovim sindromom žive život punim plućima, šire pozitivnu energiju, osvajaju svojim osmijehom, oni su inspiracija ostalima da nikad ne treba odustati jer za njih riječ odustajanje ne postoji.

pogledano 878 puta

O NAMA

RTV Bugojno smještena je u prostorijama KSC-a. U ovom preduzeću trenutno je 18 stalno zaposlenih lica. Ova ekipa realizuje zajednički cjelodnevni radio i TV program, koji je dobro prepoznatljiv medju gledaocima i slušaocima ove regije.

Opšrnije...

Partneri