MSŠ Bugojno obilježila Međunarodni dan broja  π

Nizom aktivnosti u Mješovitoj srednjoj školi Bugojno, u organizaciji Aktiva pedagoga matematike, fizike i informatike, obilježen Međunarodni dan broja π.

Broj π poznat je kao Arhimedova konstanta, odnosno Ludolfov broj i predstavlja omjer obima i prečnika kruga. Od svog otkrića zaokuplja maštu matematičara . Dan broja π prvi put proslavljen je 1988. godine u San Francisku. Uz Međunarodni dan broja π, danas se obilježava i rođendan jednog od najvećih fizičara svih vremena Alberta Einsteina koji je rođen 14. marta 1879. u Ulmu u Njemačkoj.

Učenici bugojanske Mješovite srednje škole pod vodstvom profesora Ermine Musić, Merime Murice, Alme Ždralović, Dževada Mlaće,Nazifa Tutkura i Amre Mirojević ovim povodom treću godinu zaredom upriličili su niz aktivnosti. Tako je organizovano tekmičenje u ponavljanju decimala broja π , u holu škole postavljena je izložba knjiga koje govore o životu i radu Alberta Einsteina, upriličena je i podjela kolača prolaznicima ispred škole uz prigodne poruke o broju π, kao i posjeta učenika matematičke sekcije ove škole Prvoj osnovnoj školi Bugojno gdje je održana prigodna radionica  .

Sa zapamćenih 97 decimala treće mjesto na takmičenju u ponavljanju decimala broja π osvojila je učenica Ajla Meštrovac. Druga sa 117 ponovljenih decimala bila je Azra Horozović, dok je prvo mjesto sa zapamćenih 592 decimale broja π osvojila Fatima Dagoja.

pogledano 1951 puta

O NAMA

RTV Bugojno smještena je u prostorijama KSC-a. U ovom preduzeću trenutno je 18 stalno zaposlenih lica. Ova ekipa realizuje zajednički cjelodnevni radio i TV program, koji je dobro prepoznatljiv medju gledaocima i slušaocima ove regije.

Opšrnije...

Partneri