Dvije bebe iz Bugojna pod sumnjom na oboljenje meningitis

U posljednjih nekoliko dana pažnju javnosti izazvala je vijest da se u Bugojnu pojavilo nekoliko slučajeva bolesti meningitis i da je troje djece hospitalizirano u Sarajevu.

Ova je vijest uznemirila građane, a posebno roditelje maloljetne djece. U medijima se oglasila i Aida Hajdarević, majka šestomjesečne bebe, koja je zbog sumnje na pomenutu bolest prebačena u bolnicu Jezero u Sarajevu, Ona je uputila apel na sve roditelje u našoj zemlji, a posebno one u bugojanskoj općini, da ne dozvole „da im se desi situacija, u kojoj se ona našla“.

Istakla je, kako je, neophodno javnost upoznati da bakterijski meningitis uzima maha u Bugojnu, i da vakcina u Bosni i Hercegovini za sada nema. Smatra kako bi, zbog opasnosti od širenja bolesti među školskom populacijom i, općenito, zaštite sve djece, nadležne institucije trebale hitno pronaći rješenje za novonastalu situciju. Danas smo kontaktirali rukovodstvo bugojanskog Doma zdravlja.

Armin Kukić, diplomirani sanitarni inžinjer nam je rekao kako su se u periodu od 1.do 7. janura ove godine u Službu hitne pomoći Doma zdravlja Bugojno javila dva pacijenta starosti od šest i jedanaest mjeseci. Kod njih se prilikom pregleda pojavila sumnja na meningitis.

-Ova dva slučaja nisu povezana. Pacijenti su dalje upučeni u Kantonalnu bolnicu Travnik, na pedijatrijski odjel i po informacijama, kojima raspolažemo u bugojanskom Domu zdravlja, bebe su dalje proslijeđene na infektivni odjel bolnice u Sarajevu. U međuvremenu je provedena dezinfekcija i profilaksa kontakata, medicinske aktivnosti, koje se realiziraju u ovakvim slučajevima- istakao je Kukić.

pogledano 1489 puta

O NAMA

RTV Bugojno smještena je u prostorijama KSC-a. U ovom preduzeću trenutno je 18 stalno zaposlenih lica. Ova ekipa realizuje zajednički cjelodnevni radio i TV program, koji je dobro prepoznatljiv medju gledaocima i slušaocima ove regije.

Opšrnije...

Partneri