Općina Bugojno i Fondacija „Mozaik“ potpisali sporazum o nastavku saradnje

Sporazum o saradnji u periodu od 2019. do 2022. potpisali su načelnik općine Bugojno Hasan Ajkunić i direktor programa Fondacije „Mozaik“ Željko Pauković.

 

Na taj način, definisan je nastavak programa Omladinske banke, i podrške razvoju poduzetništva mladih na teritoriji našeg grada.

-Nastavljamo saradnju s četrdeset gradova širom BiH, među kojima je Bugojno, gdje smo od 2012. podržali 43 projekta mladih, ukupne vrijednosti 165.000 KM - kazao je Pauković.

Dodao je da su mladi ljudi s područja Bugojna ponovo u prilici da njihovi projekti budu podržani od strane Omladinske banke, i da budu finansirani njihovi mikrobiznisi, koji bi u konačnici trebali rezultirati poboljšanjem u sferi poduzetništva, i zapošljavanju.

Po njegovim riječima, Fondacija „Mozaik“ je u 2018. na teritoriji bugojanske općine pomogla provođenje osam različitih projekata neformalnih grupa, kojima su poboljšani uslovi za život mladih ljudi.

-Bitno je reći da su svi ti mali projekti od 2-3 hiljade KM, zavisno od budžeta, uspješno odgovorili na potrebe mladih u lokalnoj zajednici, i da su oni veoma značajni, ne samo za ovu populaciju, već cjelokupno društvo - naglasio je.

Smatra da je druga bitna komponenta programa Omladinske banke to što neformalne grupe, kroz mobilizaciju lokalnih resursa, obezbjeđuju od građana, organizacija i firmi dodatne prihode koji omogućavaju održivost projekta i uključenje šire društvene zajednice u rješavanje postojećih problema.

-Fondacija „Mozaik“ je od 2008. do danas, u saradnji s pedeset općina, opština i bh gradova, podržala oko dvije hiljade projekata mladih ljudi, ukupne vrijednosti oko 7 miliona KM – zaključio je.

Ceremoniji potpisivanja pomenutog sporazuma prethodilo je kratko upoznavanje s efektima odabranih projekata u Bugojnu za 2018., i uručenje zahvalnica onima koji su doprinijeli njihovoj realizaciji.

pogledano 754 puta

O NAMA

RTV Bugojno smještena je u prostorijama KSC-a. U ovom preduzeću trenutno je 18 stalno zaposlenih lica. Ova ekipa realizuje zajednički cjelodnevni radio i TV program, koji je dobro prepoznatljiv medju gledaocima i slušaocima ove regije.

Opšrnije...

Partneri