Nedžad Avdić preživjela žrtva genocida

Zvanično obilježavanje 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima ‘Sigurne zone UN-a’ Srebrenica počelo je u Memorijalnom centru u Potočarima, a bit će obavljena zajednička dženaza i ukop posmrtnih ostataka 33 žrtve genocida.

 

Komemoracija je počela u 11.00 sati intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, nakon čega je uslijedilo obraćanje zvanica, odavanje počasti i polaganje cvijeća za žrtve genocida na Memorijalni kamen.

Nedžad Avdić, preživjela žrtva genocida, koji je preživio srijeljanje, kazao je da su protekle 24 godine, mnogi na tom mjestu dosta govorili, te da je došao trenutak da progovori i onaj kojeg su sekunde dijelie od toga da i on bude sahranjen u Potočarima.

- U dobro organizovanom sistemu ubijanja dešavaju se i greške, greške kad vojnik odbije da provjeri jesu li svi strijeljani i mrtvi. E ja sam njihova greška. Danas sam zato tu da svjedočim istinu. Ovdje su ljudi ubijeni zato što su neki mislili da u ovoj zemlji nema dovoljno mjesta za sve nas. Sjećam se, kad su nam vezali ruke i vodili na masovne egzekucije, nisu nas pitali ni za imena, imali smo samo jedno pravo - da budemo ubijeni. Danas govore, nije bio genocid i time produbljuju problem svom narodu i onemogućuju ozdravljenje ovog društva. Pokušao sam slike krvavih scena ostaviti iza sebe. Shvatio sam da to nije moguće. Bio sam mlad nisam shvatao da je Srebrenica postala dio mene i mog života, ali ona će to uvijekl biti. Danas čujem da neki govore da zaboravimo prošlosti gledamo u budućnost, danas vam poručujem s ovog mnjesta - Srebrenica je naš život – govori Avdić.

Dodaje da su imali nadu da će nakon Dejtonskog sporazuma biti bolje, ali nije.

- Srebrenica je prepuštena onima koji negiraju ne samo genocid, nego i naš jezik, kulturu, naš identit i naše postojanje na ovim prostorima. Zašto je to tako? Zato što nije poslana jasna poruka onima čija politika stoji iza genocida, a nama žrtvama se šalju signali da se genocid isplatio. A od nas se očekuje da govorimo o oprostu i pomirenju. Kad o pomirnju počnu govoriti zločinci i njihovi simpatizeri, tad se na ovim prostorima može očekivati napredak - poručio je Avdić.

Preuzeto: Hayat.ba

pogledano 1018 puta
Označeno

O NAMA

RTV Bugojno smještena je u prostorijama KSC-a. U ovom preduzeću trenutno je 18 stalno zaposlenih lica. Ova ekipa realizuje zajednički cjelodnevni radio i TV program, koji je dobro prepoznatljiv medju gledaocima i slušaocima ove regije.

Opšrnije...

Partneri