Donji Vakuf: Sutra promocija knjige "Svjedoci zla" autora Akifa Agića i Faruka Vele

U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture (BZK) „Preporod“, sutra će s početkom u u 18.30 sati, u Domu kulture u Donjem Vakufu biti promovisana knjiga „Svjedoci zla“ Akifa Agića i Faruka Vele.

Nakon Mostara, Gornjeg Vakufa - Uskoplja, Stoca, Jablanice, Kaknja i Sarajeva, večer u Donjem Vakufu predstavlja nastavak serijala promocija djela koje je pobudilo veliki interes bosanskohercegovačke javnosti.

Kako je najavljeno, pored autora, o knjizi će govoriti ugledni promotori, među kojima i bugojanski ratni komandant Faruk Aganović Jupi.  

I ova, kao i prethodne promocije, posvećena je prvoj godišnjici presude u slučaju „Prlić i ostali“, a govoriti o ovoj knjizi danas čini se posebno važnim zbog sve očitije reafirmacije istih onih politika koje su prije četvrt stoljeća imale za cilj razbijanje Bosne i Hercegovine.

Promocija u Donjem Vakufu je posebno značajna zbog velikog doprinosa kojeg su borci Armije RBiH iz tog gradića pružili HVO-a i regularnim snagama HV-a iz Republike Hrvatske na širim prostorima Gornjeg Vakufa.

„Svjedoci zla“, hronološkim slijedom, od nalogodavaca do izvršilaca, prate otvorenu agresiju vojske Republike Hrvatske i zločine Hrvatskog vijeća odbrane počinjene tokom rata na prostoru takozvane Republike Herceg-Bosne, što je konačno rezultiralo drugostepenom presudom na Međunarodnom sudu pravde u Hagu u slučaju „Prlić i ostali“.

Agić i Vele izvještajima „sa lica mjesta“ tretiraju najznačajnije, može se reći, ključne događaje, iz tog perioda bilo da je riječ o događajima sa prvih linija odbrane ili da je riječ o razgovorima sa svjedocima neposredno nakon davanja iskaza pred nadležnim sudskim instancama. 

Sadržaj knjige tretira teme od početka rata u BiH do ove godine.  U knjizi na vrlo vješt način se referiraju na krucijalna priznanja o agresiji i zločinima tadašnjih vlasti u Zagrebu kao i na niz dokumenata samoproglašene Herceg-Bosne. Na koncu, po prvi put u nekom djelu, publikovana je i pravosnažna presuda u slučaju „Prlić i ostali“.

Također, u knjizi su prvi put objavljeni spiskovi logoraša koji su prošli konclogore tzv. Herceg-Bosne, a koje su sačinjavali pripadnici HVO-a, odnosno SIS-a.

Uz ratni intervju sa legendarnim komandantom, rahmetli Arifom Pašalićem, te podsjećanje na ranije razgovore sa pokojnim fra Lukom Markešićem i dr. Ivom Bancem, u knjizi govore bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, advokat Ante Nobilo, glavni haški tužilac Serge Brammertz, fra Ivo Marković, historičar Tvrtko Jakovina, komunikolog i autor knjige „HVO u Sarajevu“ dr. Marijo Pejić, ugledni hrvatski novinar Boris Pavelić, Ivica Jeger, vojnik HV-a koji je ratovao u Gornjem Vakufu i drugi.

pogledano 1321 puta

O NAMA

RTV Bugojno smještena je u prostorijama KSC-a. U ovom preduzeću trenutno je 18 stalno zaposlenih lica. Ova ekipa realizuje zajednički cjelodnevni radio i TV program, koji je dobro prepoznatljiv medju gledaocima i slušaocima ove regije.

Opšrnije...

Partneri