Travnik: Konstituirana Skupština SBK-a

Danas je u Travniku održana konstituirajuća sjednica Skupštine SBK-a. Novo rukovodstvo Skupštine SBK-a, u iduće četiri godine, činit će kandidat Kluba Hrvata Josip Kvasina (HDZ BiH), kandidat Kluba Bošnjaka Muharem Grabus (SDA) te kandidatkinja Kluba Srba Ljubinka Atanasijević (SDP BiH).

Na početku konstituirajuće sjednice Skupštine SBK-a, nakon dodjele certifikata novoizabranim zastupnicima uslijedilo je polaganje svečane zakletve, a zatim i osnivanje klubova zastupnika konstitutivnih naroda. Na čelu Kluba Bošnjačkih zastupnika je Amer Mrako, Ilija Nakić je predsjednik Kluba Hrvata, dok je Ljubinka Atanasijević predsjednica Klub Srpskih zastupnika u Skupštini SBK-a.
Tokom sjednice izabrana su i privremena radna tijela, komisija za izbor i imenovanje i administrativna komisija.
Nakon sjednice predsjednik Kantonalnog odbora SDA Asim Mekić u izjavi za medije istakao je da SDA i stranke okupljene oko HDZ-a BiH imaju kapacitet da formiraju novu kantonalnu vladu.
"Što se tiče Vlade SBK nema nikakvih problema, jer SDA i HDZ BiH skupa imaju dovoljan broj "ruku" u Skupštini da izglasaju novu vladu. Međutim, ukoliko se napravi neka koalicija koja će se protezati od državnog i federalnog, do kantonalnog nivoa, mi ćemo se u to uklopiti. Ukoliko ona ne bude napravljena, mi možemo vrlo brzo napraviti novu vladu", rekao je Mekić.
Dosadašnji predsjedavajući Skupštine SBK Josip Kvasina (HDZ BiH), koji je danas ponovno izabran u skupštinsko rukovodstvo, ocijenio je da će, sudeći prema trenutnoj situaciji, izvršnu vlast SBK i dalje činiti SDA i HDZ BiH.
"Za sada sve ide u tom smjeru, međutim, pregovori bi se tek trebali održati idući tjedan. Trenutno je to na tragu da će SDA i HDZ BiH predložiti kandidate za novu Vladu SBK", rekao je Kvasina novinarima te najavio nastavak konstituirajuće sjednice za nekoliko dana.
Prema rezultatima Općih izbora, od ukupno 30 zastupničkih mjesta u Skupštini SBK, SDA ima deset, a isti broj mandata, nakon potpisanog sporazuma o postizbornoj saradnji s KO HDZ-a 1990, ima i blok stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH.

Pet mandata osvojio je SDP BiH, po dva DF i SBB, dok će u idućem četverogodišnjem sazivu Skupštine SBK jednog zastupnika imati Nezavisni blok.
Na današnjoj sjednici formirani su klubovi zastupnika konstitutivnih naroda, pa tako Klub Hrvata broji 11 zastupnika, Klub Bošnjaka 18, dok Klub Srba ima jednog zastupnika.
Na današnjoj sjednici istaknuto je da je u novom sazivu Skupštine SBK 12 žena, odnosno 40 posto od ukupnog broja zastupnika.

pogledano 1137 puta
Označeno

O NAMA

RTV Bugojno smještena je u prostorijama KSC-a. U ovom preduzeću trenutno je 18 stalno zaposlenih lica. Ova ekipa realizuje zajednički cjelodnevni radio i TV program, koji je dobro prepoznatljiv medju gledaocima i slušaocima ove regije.

Opšrnije...

Partneri