Potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović osuđuje kampanju protiv fratara Bosne Srebrene

Povodom negativne medijske kampanje protiv uvaženih fratara Bosne Srebrene i uglednih građana Bosne i Hercegovine fra Mirka Majdandžića i fra Ive Markovića, kabinet potpredsjednice Federacije Bosne i Hercegovine Melike Mehmutbegović saopćava:

Najoštrije osuđujemo zloupotrebu slobode govora i medijskog prostora za atakovanje na ličnosti uvaženog gvardijana Franjevačkog samostana u Fojnici, fra Mirka Majdandžića i profesora Franjevačke teologije u Sarajevu, fra Ivu Markovića, a u organizaciji urednika dokumentarno-savremenog programa BHT-a, Tvrtka Milovića.

Fra Mirko Majdandžić i fra Ivo Marković su dokazani bosanskohercegovački patrioti, veliki zagovornici mira i suživota. Kao takvi, rat su proveli u opkoljenom Sarajevu, dijeleći sa građanima, ma kako se oni zvali, i dobro i zlo. Nakon agresije na našu zemlju, posvetili su se kulturnom i humanitarnom radu, liječeći otvorene rane ovog društva. Nikada nisu pozivali na mržnju i razdor, već, upravo suprotno, podsjećali na stoljetne tradicije zajedničkog života u miru i pomaganju, ukazujući na neophodnost istinske ljubavi prema svojoj domovini, Bosni i Hercegovini.

Čini se da je najveći grijeh fratara Bosne Srebrene što ne mrze i što na mržnju ne pozivaju svoje vjernike. Poticati govor mržnje u javnom prostoru i negativne komentare protiv istih, predstavlja atak na samo biće Bosne i Hercegovine, te takve postupke u potpunosti odbacujemo i snažno osuđujemo.

Pozivamo menadžment BHRT-a da zauzme stav o ovakvim postupcima svojih uposlenika, te da o istome obavijesti bosanskohercegovačku javnost, kako bi se spriječilo daljnje nanošenje štete integritetu i ugledu državne televizije.

pogledano 750 puta

O NAMA

RTV Bugojno smještena je u prostorijama KSC-a. U ovom preduzeću trenutno je 18 stalno zaposlenih lica. Ova ekipa realizuje zajednički cjelodnevni radio i TV program, koji je dobro prepoznatljiv medju gledaocima i slušaocima ove regije.

Opšrnije...

Partneri