Potpredsjednica FBiH na iftaru u Potočarima sa majkama Srebrenice i povratnicima

Potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović posjetila je jučer Memorijalni centar Potočari, položila cvijeće na spomen-obilježje i proučila Fatihu, te na taj način odala počast nevino ubijenim žrtvama genocida.

Mahmutbegović je posjetila i dvije povratničke porodice koje su u stanju socijalne potrebe te im tom prilikom uručila simboličnu pomoć i obećala nastavak pomoći. Potredsjednica FBiH prisustvovala je i zajedničkom iftaru s povratničkim porodicama u Srebrenici koji su organizirali Udruženje "Srebreničke majke“ i rukovodstvo EMMAUS-a.

Iftaru, koji je upriličen u prostorijama EMMAUS-a u Potočarima, prisustovalo je više od 200 postača. 

-Smatram to svojom obavezom, jer su majke Srebrenice te koje su nas zadužile da im posvećujemo pažnju. Ovo je mjesec ramazan, mjesec koji je za nas od posebnog značaja, kada sa svojim dragim prijateljima dijelimo radost zajedničkog iftara. Večeras smo u Srebrenici s majkama i to je za mene izuzetna čast i zadovoljstvo. Poseban je osjećaj iftariti sa majkama i povratnicima. Odavde treba poslati poruku, poruku dobra, mira, zajedništva i suživota - istakla je Mahmutbegović.

Moramo biti tamo, kako je rekla, gdje su povratnici, među ljudima koji su se opredjelili da se vrate na svoja ognjišta i izložili se velikoj žrtvi, vraćajući se na mjesto stradanja. Najmanje što možemo učiniti za njih je, potcrtala je, da dođemo da ih posjetimo, da im damo podršku i da zajedno provedemo jednu ramazansku noć.

Predsjednica Udruženja "Srebreničke majke“ Fadila Efendić izrazila je zadovoljstvo da se na zajedničkom iftaru okupio veliki broj vjernika te što je s njima i Mahmutbegović, koja je donirala finansijska sredstva za zajednički iftar za povratnike.

Osim velikog broja postača, na iftaru su bili prisutni bošnjački predstavnici vlasti u Srebrenici, kao i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Srebrenici Damir ef. Peštalić.

Nakon zajedničkog iftara, proučena je Fatiha za duše šehida Srebrenice te srebreničku majku Hatidžu Mehmedović, a zatim su korisnici inetrnatskog smještaja u EMMAAUS-u priredili izvedbu ilahije.

pogledano 1247 puta

O NAMA

RTV Bugojno smještena je u prostorijama KSC-a. U ovom preduzeću trenutno je 18 stalno zaposlenih lica. Ova ekipa realizuje zajednički cjelodnevni radio i TV program, koji je dobro prepoznatljiv medju gledaocima i slušaocima ove regije.

Opšrnije...

Partneri