Potpredsjednica FBiH: "Uspjeli smo odbraniti antifašističke vrijednosti i želimo graditi bolju budućnost sa svim građanima BiH, uz pomoć, između ostalog i Kine"

Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović bila je domaćin sastanka dužnosnika federalne izvršne vlasti i načelnika sarajevskih općina s delegacijom Kineske narodne asocijacije za prijateljstvo sa stranim zemljama.

Asocijacija čijih 18 članova je boravilo u Bosni i Hercegovini, u okviru kineske Inicijative „Pojas i put“ je zadužena za međunarodnu saradnju lokalnih nivoa vlasti. Stoga su učesnici sastanka bili načelnici sarajevskih općina Centar i Novi Grad Nedžad Ajnadžić i Semir Efendić.

- U okviru Incijative „Pojas i put“, Asocijacija je organizator jednog od foruma koji se bavi saradnjom između lokalnih vlasti. Također smo zaduženi za međunarodno razumijevanje kroz kulturnu saradnju. Željeli bismo upoznati svijet s kineskim razvojem i mogućnostima za suradnju, opredijeljeni za očuvanje mira u svijetu i razumijevanje kineskog s drugim narodima kao glavnim ciljem. Jačaćemo našu saradnju sa Sarajevom želeći da bude primjer suradnje lokalnih vlasti u okviru Inicijative „Pojas i put“ - kazala je predsjednica gostujuće asocijacije Li Xiaolin i izrazila spremnost za više bilateralnih i regionalnih konferencija budući da je i Bosna i Hercegovia učesnica te inicijative.

U proteklih nekoliko godina Asocijacija na čijem je ona čelu je organizirala pet konferencija čiji su učesnici bili prtedstavnici lokalnih vlasti iz više od 40 zemalja, a za iduću konferenciju, najavila je, biće pozvana i Bosna i Hercegovina. Li Xiaoling je podsjetila na jučerašnji sastanak kineske delegacije s premijerom Kantona Sarajevo Edinom Fortom koji je izrazio opredjeljenje za suradnju u oblasti ekonomije i turizma, poljoprivrede, gradskog prijevoza, industrije.

- Mislim da je prostor za saradnju veliki - riječi su Li Xiaoling. Ona podsjeća da je prošle godine Bosnu i Hercegovinu posjetilo oko 50.000 turista iz Kine te najavila daljnju promociju ove zemlje kao poželjne destinacije. Ambasador Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini Ji Ping, učesnik današnjeg sastanka, podsjeća da je proteklog mjeseca, tokom njegove nastupne posjete potpredsjednici FBiH Meliki Mahmutbegović rečeno da su Bosna i Hercegovina i Kina kao susjedi iako su prostorno veoma udaljene.

- Veliki značaj dajemo razmjeni sa Sarajevom - kazao je ambasador i naglasio da je to samo dio željene suradnje s Federacjom BiH odnosno drugim gradovima.

Ambasador je naglasio da je u tek započetom mandatu u BiH imao kontakte vezane za mogućnost bosanskohercegovačko-kineske saradnje u oblasti željezničkog prijevoza, turizma i drugim oblastima. Ambasada Narodne Republike Kine uvijek je otvorenja za prijedloge, kazao je ovaj diplomata. Potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović, podsjećajući na dobru suradnju s kineskom ambasadom i od ranije, naglasila je da se raduje napretku Kine kao svjetske sile koja se otvorila prema svijetu.

- Pred nama je puno prostora za suradnju. Sarajevo nudi mnogo toga interesantnog za posjetioce - kazala je Mahmutbegović i dodala da sigurno ima interesa i za posjete bh. građana Kini.

Mahmutbegović je gostima poklonila mapu iz vremena ratne opsade Sarajeva, najduže opsade poslije Drugog svjetskog rata, iz perioda 1992-1995.

- Uspjeli smo odbraniti antifašističke vrijednosti i želimo graditi bolju budućnost sa svim građanima Bosne i Hercegovine, uz pomoć, između ostalog i Kine - rekla je Mahmutbegović.

Načelnik općine Centar u Sarajevu Nedžad Ajnadžić je predložio bratimljenje te općine s nekim od važnijih kineskih gradova. U infrastrukturnom zamahu, dodao je, poželjne su kineske investicije kao i svako isukustvo za saradnju u naučnoj, ekonomskoj, privrednoj, turističkoj i drugim oblastima, a naročito u sferi IT i Smart gradova.

Ajnadžić je izrazio spremnost za zajedničko infrastrukturno uređenje parka kinesko-bosanskohercegovačkog prijateljstva u centralnoj sarajevskoj općini.

Načelnik Novog Grada Semir Efendić je kazao da ta lokalna zajednica ima više bratskih gradova u svijetu te izrazio spremnost za takav oblik saradnje i s nekim od kineskih lokalnih zajednica. Također je izrazio spremnost za saradnu i razmjenu projekata koji su od interesa za lokalne zajednice dviju zemalja.

pogledano 1433 puta

O NAMA

RTV Bugojno smještena je u prostorijama KSC-a. U ovom preduzeću trenutno je 18 stalno zaposlenih lica. Ova ekipa realizuje zajednički cjelodnevni radio i TV program, koji je dobro prepoznatljiv medju gledaocima i slušaocima ove regije.

Opšrnije...

Partneri