Održana akademija povodom 25. godišnjice Sedmog korpusa ARBiH

U Centru za kulturu općineTravniku svečanom akademijom obilježena 27.godišnjica formiranja Armije R BiH i jubilarna 25.godišnjica Sedmog korpusa Armije R BiH.

Svečanoj akademiji prisustvovali su član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, kao i predstavnici boračkih organizacija, političkog, vjerskog i javnog života Srednjobosanskog kantona i Federacije BiH-ne.

Obraćajući se prisutnima na svečane akademije, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović naglasio je kako je tokom proteklog odbrambeno-oslobodilačkog rata 7. korpus dao nemjerljiv doprinos obrani i oslobađanju BiH.

- Sedmi korpus bio je najmlađi u Armiji RBiH. Međutim, pobjede koje je ostvario svrstavaju ga u jedan od najboljih korpusa - naglasio je Džaferović, te podsjetio na bitke, poput onih na Vlašiću, oslobođanje Kupresa i oslobodilačkih operacija u Bosanskoj krajini.

Osvrćući se na aktualnu situaciju u BiH, Džaferović je ocijenio kako je uprkos brojnim opstrukcijama proteklih godina urađeno mnogo toga, naglasivši kako su poboljšani ekonomski parametri, dok je došlo i do napretka na putu BiH prema euroatlantskim integracijama.

Nedopustivim je ocijenio i, kako je rekao, aktualne pokušaje revizije ratne historije i izjednačavanje krivice.

- Nemamo ništa protiv da svaki pojedinac odgovara za zločin, pa bio on i iz Armije RBiH, ali pokušaji revizije historije i izjednačavanja strana neće proći. Nemamo se čega stidjeti i plašiti jer je naša borba bila časna - naglasio je Džaferović.

Upozorivši na brojne neprocesuirane ratne zločine od strane od strene domaćeg pravosuđa,iako su obrađeni predmeti poodavno proslijeđeni iz Haga Tužilaštvu BiH, Džaferović je podsjetio da je inicirao osnivanje Centra za istinu i pravdu.

- Garantiram da se nećemo smiriti sve dok i posljednji zločinac ne bude izveden pred lice pravde - naglasio je, te je, među budućim prioritetima, istakao poboljšalje adekvatne brige za demobilisane borce i druge ratne kategorije.

O ratnom putu Sedmog armijskog korpusa tokom akademije govorio je nekadašnji zamjenik komandanta tog korpusa general Fikret Ćuskić. Uz čestitke pripadnicima Armije RBiH povodom godišnjica obratili su se i premijer SBK-a Tahir Lendo i načelnik općine Travnik Admir Hadžiemrić.

Akademiji je prethodilo odavanje počasti šehidima i poginulim borcima polaganjem cvijeća i učenjem jasin-i-šerifa na centralnom šehidskom mezarju u Travniku, kao i proglašenje najboljih likovnih i literarnih radova učenika osnovnih škola Srednjobosanskog i Unsko-sanskog kantona na temu Sedfmi korpus Armije RBiH.

pogledano 1394 puta

O NAMA

RTV Bugojno smještena je u prostorijama KSC-a. U ovom preduzeću trenutno je 18 stalno zaposlenih lica. Ova ekipa realizuje zajednički cjelodnevni radio i TV program, koji je dobro prepoznatljiv medju gledaocima i slušaocima ove regije.

Opšrnije...

Partneri