Danas se obilježava Svjetski dan prosvjetnih radnika

U Bosni i Hercegovini i svijetu se obilježava Svjetski dan prosvjetnih radnika, sa ciljem da se istakne uloga prosvjetnih radnika u obrazovanju i razvoju djece i naglase principi i preporuke o položaju učitelja, nastavnika i profesora.

UNESCO je proglasio 5. oktobar Svjetskim danom učitelja 1994. godine u spomen na isti datum 1966. godine, kada je potpisana Preporuka o statusu prosvjetnih radnika. U BiH se ovaj datum obilježava od 1999. godine.

Na Svjetski dan prosvjetnih radnika podsjećamo na njihovu plemenitu i tešku misiju – obrazovanje i odgajanje djece. Prema UNESCO-u, Svjetski dan prosvjetnih radnika je prilika da se pokaže da je rad profesora prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva te da se kao takav i cijeni.

Širom svijeta na ovaj datum govori se o nezahvalnoj poziciji profesora, problemima s kojim se svakodnevno susreće u radu, o nepovoljnim uslovima rada nastavnika, ali i o jednom od najčasnijih zvanja koje jedan čovjek može steći.

pogledano 1628 puta

O NAMA

RTV Bugojno smještena je u prostorijama KSC-a. U ovom preduzeću trenutno je 18 stalno zaposlenih lica. Ova ekipa realizuje zajednički cjelodnevni radio i TV program, koji je dobro prepoznatljiv medju gledaocima i slušaocima ove regije.

Opšrnije...

Partneri