Reakcija potpredsjednice FBiH na izjavu Milomira Marića

Sutra je 11. juli, Dan sjećanja na genocid u Srebrenici. Čitav miroljubivi, civilizirani svijet raznim manifestacijama obilježava ovu tužnu godišnjicu, uz poruke da se ovakav zločin nikada i nikome ne bi smio ponoviti. S druge strane, u susjednoj Srbiji, na TV "Happy", u povodu godišnjice genocida, urednik Milomir Marić, u emisiji "Ćirilica" poziva ratne zločince da komentarišu dešavanja u Srebrenici, jula 1995. godine. 

Nikoga sigurno nisu iznenadili već dobro poznati stavovi presuđenih ratnih zločinaca koje su ponovo iznijeli u ovoj emisiji ali nas iznenađuju i ujedno zabrinjavaju izjave i stavovi jednog urednika, novinara koji bi svoje profesionalno djelovanje trebao posvetiti i podrediti istini, profesionalnom i objektivnom izvještavanju temeljenom na nepobitnim i dokazanim činjenicama, ma koliko one bolne bile za njegovu državu, državu koju je Međunarodni sud pravde proglasio odgovornom za nesprečavanje genocida u BiH i ideologiju koju, nažalost mnogi još uvijek gaje i baštine.

Njegova izjava da „svake godine oni donose mrtva tela ko zna odakle i sahranjuju u Srebrenici“ je neljudska, ponižavajuća i uvredljiva za sve nas u Bosni i Hercegovini, za sve žrtve genocida u Srebrenici a pogotovo za one koji sutra ukopavaju nepotpune skelete svojih ubijenih članova porodica a posebno je ponižavajuća sa aspekta morala i dostojanstva svakog čovjeka.

Tražimo od novinara Marića i od rukovodstva TV „Happy“ javno izvinjenje kako bi barem na taj način pokazali minimum ljudskog i civilizacijskog poštovanja i digniteta prema žrtvama, njihovim porodicama i majkama Srebrenice.

To je najmanje što u ovom trenutku Marić može uraditi. Takodje ga javno pozivamo da prisustvuje komemoraciji u Potočarima 11. jula te da se lično uvjeri koliko ima istine u njegovim tvrdnjama i zaključcima. Marića pozivamo i da smogne snage i prisustvuje jednom od narednih iskopavanja masovnih grobnica te da se na licu mjesta uvjeri u svu monstruoznost ljudi koji su planirali i počinili zločin genocida, najveći zločin poslije II Svjetskog rata na evropskom tlu.

Postoji jedna stara latinska izreka koja kaže „Nauči slušati ako ne znaš govoriti“. U ovom slučaju, Marić je svakako trebao izabrati šutnju, ako već ne može podnijeti dokazanu istinu. Žalosno je, degutantno i krajnje opasno da neko ko se bavi tako odgovornim zanimanjem kao što je novinarstvo, negira historijsku činjenicu da se u Srebrenici desio genocid i da bez ikakvih posljedica na taj način šalje poruke javnosti, a posebno generacijama koje tek dolaze.

Pozivamo RAK Bosne i Hercegovine da iskoristi sve svoje zakonske ingerencije i kazni televizijske stanice u BiH koje su preuzele signal srbijanske televizije „Happy“ i emitovale predmetnu emisiju urednika Marića.

pogledano 1082 puta

O NAMA

RTV Bugojno smještena je u prostorijama KSC-a. U ovom preduzeću trenutno je 18 stalno zaposlenih lica. Ova ekipa realizuje zajednički cjelodnevni radio i TV program, koji je dobro prepoznatljiv medju gledaocima i slušaocima ove regije.

Opšrnije...

Partneri