Potpredsjednica FBiH prisustvovala svečanom otvorenju manifestacije "Šantićeve večeri poezije" u Mostaru

U Parku Alekse Šantića u Mostaru u utorak su svečano otvorene ''Šantićeve večeri poezije'' koje će trajati do 16. oktobra, a čiji programski sadržaji će se održavati na više lokacija u gradu. Svečanom otvaranju, uz brojne goste iz političkog, javnog i vjerskog života, prisustvovala je i potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović.

Ona je u svom obraćanju čestitala organizatorima što su uspjeli da očuvaju najstariju pjesničku manifestaciju u regiji te kazala kako je posebno raduje što se Šantićeve večeri poezije po prvi put organizuju na području cijeloga grada. Govoreći o Šantiću, istakla je kako je to pjesnik koji je za sva vremena ovjekovječio svoju ljubav prema Mostaru i njegovim ljudima, da zaslužuje da ga se sjećamo i da mladim ljudima govorimo o njegovom liku i djelu.

- Ono što je Šantić ostavio iza sebe nema vremenski rok trajanja jer poruke koje nose njegova djela su poruke ljubavi, tolerancije i zajedništva - ocijenila je Mahmutbegović, poručivši kako mladi moraju znati ko je bio Aleksa Šantić, koje su njegove zasluge i šta je generacijama iza sebe ostavio.

Predsjednik mostarske ''Prosvjete'' Radivoje Krulj naglasio je kako se Mostar može ponositi Šantićevim večerima poezije, kazavši da Šantić ujedinjuje Mostar, ujedinjuje ljude svih vjera i nacija te svjedoči ljubav.

Manifestaciju je otvorio mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić, koji je kazao kako je Aleksa Šantić za Mostar bio mnogo više od pjesnika, da je obilježio jedno vrijeme i proslavio ime grada. Sedmodnevni program će biti nastavljen u srijedu predstavom Narodnog pozorišta Republike Srpske ''Sinovi umiru prvi'' koja će biti izvedena u Narodnom pozorištu Mostar.

Organizatori 98. po redu manifestacije "Šantićeve večeri poezije" su SPKD ''Prosvjeta'' Gradski odbor Mostar i SPKUD ''Gusle'' iz Mostara.

pogledano 855 puta

O NAMA

RTV Bugojno smještena je u prostorijama KSC-a. U ovom preduzeću trenutno je 18 stalno zaposlenih lica. Ova ekipa realizuje zajednički cjelodnevni radio i TV program, koji je dobro prepoznatljiv medju gledaocima i slušaocima ove regije.

Opšrnije...

Partneri