Razgovori o procesu izgradnje pomirenja u Gornjem Vakufu/Uskoplju

U okviru projekta PRO-Budućnost (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za budućnost) Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u Gornjem Vakufu/Uskoplju danas su upriličeni „Naši razgovori“ o temi: „Procesi izgradnje pomirenja - efekti međugrupnog kontakta“.

 

Projekt implementira Catholic Relief Services u saradnji s Fondacijom „Mozaik“, Caritasom BiH, Forumom građana Tuzle, Helsinškim parlamentom građana Banja Luke i Međureligijskim vijećem BiH.

Moderatori skupa bili su predsjednik Foruma građana Tuzla Vehid Šehić, profesorica na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Sabina Čehajić-Clancy, i asistent na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu Franjo Šarčević.

-Naši razgovori su pokušaj da kroz projekt PRO-Budućnost vratimo povjerenje, koje je narušeno u ratu. Iskren dijalog među ljudima je put stvaranja bh društva, koje će voditi više računa o onim bitnim, životnim stvarima, a ne o političkim - kazao je Šehić.

Po njegovim riječima, građani BiH "žive u vremenu nemorala i poremećenih vrijednosti, u kojem etika ne postoji u svakodnevnom životu, politici i bh institucijama".

- Obični ljudi su još uvijek neiskvareni i često naivni. Ali, kod njih se vidi da žele, ne gradnju suživota nego zajedničkog života, i da žele graditi taj osjećaj komšije i komšiluka, solidarnosti i ljudskosti - zaključio je.

pogledano 1139 puta

O NAMA

RTV Bugojno smještena je u prostorijama KSC-a. U ovom preduzeću trenutno je 18 stalno zaposlenih lica. Ova ekipa realizuje zajednički cjelodnevni radio i TV program, koji je dobro prepoznatljiv medju gledaocima i slušaocima ove regije.

Opšrnije...

Partneri