Drugog dana 47. Teatarskog festivala FEDRA odigrana predstava "Ifigenija"

Drugi dan Festivala, u okviru takmičarskog programa odigrana je predstava „Ifigenija“ u izvedbi JU Centar za kulturu Zavidovići. Predstava je nastala po motivima drame Lane Šarić, a režiju i adaptaciju potpisuje Alma Osmanović.

Autorica teksta temelji svoj dramski tekst na motivima drame starogrčkog dramatičara Euripida. Dva glavna motiva oko kojih se proteže predstava, su motiv rata i motiv porodice.„Na nivou porodice, u kojoj su kraljevi i kraljice samo roditelji, a Ifigenije i Ahilej samo njihova djeca, ova priča poprima skoro monstruozne razmjere, pa ipak ostaje bolno prepoznatljiva i svakodnevna. Žrtvovanje Ifigenije odricanje je prava na budućnost mladoj generaciji, a njezina dobrovoljna žrtva herojski je čin i pokušaj spašavanja prije svega porodice kao osnovne ciglice društva, pa onda i cijelog društva za koje se žrtvuje.

"Živimo u vremenu u kojem se sve više govori o zapostavljanju mladih u korist interesa odraslih, slušamo o zlostavljanjima i iskorištavanjima mladih, o razvodima i raspadanjima porodica u kojima su žrtve djeca i mladi. Upravo na tom nivou ličnog, porodičnog odnosa možemo naći još jedan veliki razlog za postavljanje Ifigenije, - poručili su glumci JU Centar za kulturu Zavidovići, Iman Bubić i Edvin Joldić."

Večeras je na programu DIS- Pozorište mladih Banja Luka sa predstavom „Zakon za Gulivera“, u režiji Ognjena Bogdanovića.

pogledano 1937 puta
Označeno

O NAMA

RTV Bugojno smještena je u prostorijama KSC-a. U ovom preduzeću trenutno je 18 stalno zaposlenih lica. Ova ekipa realizuje zajednički cjelodnevni radio i TV program, koji je dobro prepoznatljiv medju gledaocima i slušaocima ove regije.

Opšrnije...

Partneri